17 Mayıs 2011 Salı

Türkiye'deki Dağlar

MADRA DAĞLARI
Madra Dağları ya da Madra Dağı, Batı Anadolu'da Ege Bölgesii yer alan horst tipi dağ oluşumudur. En yüksek noktası Maya Tepe'dir. Zengin su kaynakları, fıstık çamları ve altın madenciliği ile bilinir.


AMONOS DAĞLARI

Nur Dağları ya da Amanos Dağları (halk arasında Gavur Dağları olarak da bilinir), Toros DAğları sisteminin en güneyindeki bölümünü oluşturan dağlardır.
Kuzeyden güneye doğru uzanarak Asi Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü Samandağ deltasında sona erer. Bittiği noktanın karşısında Suriye sınırındaki gösterişli Keldağ vardır. Sıradağların büyük bir kısmı Hatay'da olup Amik Ovası ile Akdeniz'i birbirinden ayırır. Sıradağların en yüksek noktası Hatay'ın Hassa ilçesindeki Mığır Tepesi'dir (Bozdağ). Bu noktada yükseklik 2262 m'dir

MURAT DAĞI
Murat Dağı, Kütahya ve Uşak illerinin en yüksek dağıdır. Uşak ve Kütahya illerinin doğal sınrını oluşturur.
Uşak (merkez) ve Banaz ilçesinin kuzeyini kaplar. 2.312 metrelik zirvesiyle Ege bölgesinin yüksek dağlarından biridir. Uşak'ın sınırları içine de uzanan Murat Dağı'nın il sınırları içinde yükseltisi 1500-2000 metreye varan bir çok tepe ve yaylaları vardır. Bu tepe ve yaylalar engin çam ormanları ve otlaklarla kaplıdır. Ayrıca Gediz Belediyesi himayesinde 2 adet kaplıca hamamı ve değişik yaylalarda villa tipi evleri mevcuttur
Erzurum ili sınırları içinde yer alan ve Türkiye'nin 3000 metrenin üstündeki dağlarındandır. 3239 metrelik zirvesi ile Çoruh nehrinin çıktığı dağ olan Mescit dağı, Erzurum şehir merkezinin kuzeyinde yer alır.


DADAŞ DAĞI

DADAŞ Dağı, 1792 metre yüksekliğe sahip olup, batısında Çine ilçesi, güneydoğusunda Bozdoğan ilçesi, kuzeydoğusunda Yenipazar ilçesi, kuzeyinde Aydın Dalama kasabası bulunmaktadır.
Üzerinde ve eteklerinde 150 civarında köy bulunmaktadır ve köylerin çoğunluğu dağ köyü olmasına rağmen köy halkları hayvancılık, meyvecilik (kestane, elma, keçiboynuzu, ceviz, zeytinvs.) ve orman (kesim, yangın ilkyardım, dikim vb.) işleri ile uğraşır. Kış aylarında karlarla kaplı Madran dağının ormanlarının topraklarından çıkan suyun şişelenip pazarlaması yapılmaktadır. Bu belirtilen özelliklerinden dolayı yukarıda belirtilen ilçe ve beldeler dağı sahiplenilme yarışı içerisindedirler.
Madran Dağı'nın kuzeyinde Çine'ye bakan sarp ve yüksek tepelik kısmına Aybeleni Mevkii denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder