17 Mayıs 2011 Salı

Türkiye'deki Dağlar


ILGAZ DAĞI
Ilgaz dağları. Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesi. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.
Dağın özellikle kuzey kesimleri Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerine maruz kaldığından dolayı, güney yamaçlarına göre nemli ve yağışlı bir iklime sahiptir. Bu iklimsel farklılıklar bitki örtüsünün kısa mesafelerde bile büyük değişimler göstermesine sebep olmuştur. Kuzey yamaçlardaki alçak yerlerde meşe ve kayın gibi geniş yapraklı türler görülürken;yükseklere çıkıldıkça göknar ve sarıçam baskın olur. Güney yamaçlarda karaçam baskın ağaç türüdür. Orman üst sınırı 2000-2200 metredir. Orman üst sınırının üzerindeki alpin kuşakta otsu bitkiler yaygındır. Milli park flora ve fauna özellikleri bakımından önemlidir.
dris dağı Kalecik ilçesinin batısında, Ankara'nın doğusuda bulunan, 1985 metre yüksekliğe sahip bir dağdır.
Adını bir efsaneden alır. Efsaneye göre Kalecik çevresinde bir zamanlar bir dev ve onun yavruları yaşamaktadır. Bu yavru devler birbirleriyle hiç geçinemez, sık sık kavga ederlermiş. Bu durumdan rahatsız olan anne dev bir gün dayanılmaz bir noktada çocuklarına ilenecek olmuş:
-Tanrı hepinizi taş etsin emi!
Anne devin bu ilencini duyan Tanrı hemen tüm yavru devleri birer dağa çevirmiş. İçlerinden en büyük olanının adı İdris olduğundan, bu günki İdris dağı da adını o devden almış.

ILGAR DAĞI
Ulgar Dağı, Ardahan ilinin Posof ve Damal ilçeleri arasındaki bir dağdır. 2918 m. yükseklikte olup, yılın ilk karı buraya yağar. Volkanik bir dağ olduğu püskürük kayalardan anlaşılmaktadır.Kışın Kasım ayından, Nisan ayı sonlarına kadar karla kaplı olan dağın başından duman eksik olmaz. Yaz gelince yemyeşil ormanlarla ve çiçeklerle bezenmektedir.

Ulgar Geçidi

2540 rakımlı Ulgar Geçidi Posof ve Damal ilçeleri arasında yer almaktadır. Kış mevsiminde zaman zaman kar ve tipi nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanmaktadır. Geçitin bulunduğu noktada karayollarına ait bir istasyonun olması ve kar temizleme araçlarının bulunması aksaklıkların kısa sürede giderilmesini sağlayarak ulaşım sorununu çözmektedir. Ayrıca geçidin bulunduğu noktada Soğuk Pınar isimli soğuk su kaynağı vardır. Yoldan geçen hemen hemen herkes su kaynağının bulunduğu noktada suyu içmek için duraklamaktadır. Geçidin yakınındaBotaş'a ait pompa istasyonu, Asmakonak yaylaları ve Söğütlükaya Jandarma Karakolu yer almaktadır.
Not: Harita Genel Komutanlığı'nın Türkiye Fiziki haritasından Ulgar Dağı'nın rakımı 2918 olarak düzeltilmiştir. 2540 rakamı ise bu dağ üzerinde bulunan geçidin rakımıdır.

SAMANLI DAĞLARI
Keltepe.jpg
Kartepe dağından bir görünüm
KonumMarmara - Kocaeli /kartepe ilçesi (Sakarya'nın Pamukova ilçesinde kalan güney yamaçları dahil)
Koordinatlar40.63 Kuzey 30.11 Doğu
SıradağSamanlı
Yükseklik1.699 m.

Kartepe, (eski bilinen adıyla Keltepe), Kocaeli / izmit'in güneydoğusunda, Samanlı dağları silsilesinin en yüksek noktası 1699 m. yüksekliğinde Marmara Bölgesinin üçüncü yüksek dağıdır. Maşukiye Beldesinden en rahat ulaşım sağlanır. Zirvesinde kurulan Kartepe Kayak Tesisleri (Green Park Otel) ile turizm yönünden de gelişmiştir.
Ekseni genellikle birinci zaman kayaçlarından oluşan dağ, maki ve orman örtüsüyle kaplıdır. Fındık, Meşe, Kestane çok sık bulunan ağaçlardır. Ormanlık kesimlerde geçen yüzyıllarda yerleştirilmiş göçmenlerin köylerine rastlanır. Bu kesim az nüfusludur. Buna karşılık, dağ eteklerinde zeytinlikler ve meyve bahçeleri arasında sıralanan köyler ve kasabalar vardır. Kartepe'nin güney yamaçlarından Pamukova'ya inen stabilize yol, kışın ulaşıma kapanır.
Kış sporlarının yapıldığı diğer turistlik bölgelerimizden deniz manzaralarına sahip birkaç dağdan biri olması nedeniyle ayrı bir gü zellik taşıyan Kartepe, yaz ve kış faydalanılabilecek bir özelliğe sahiptir.
Kartepe ormanları ve Kuzu Yaylası, günübirlik ve yatılı turizme hizmet vermektedir. Ayrıca Türki ye'nin en nefis alabalık cinsi Kartepe üzerindeki küçük göllerde mevcuttur. Günümüzde bahar ve yaz aylarında da gezilmeye elverişli olan Kartepe bu özellikleri dikkate alınarak kış sporlarının yapılabileceği bir turizm merkezi haline getirilmiş olup kayak yapmayı sevenlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Diğer kayak merkezlerinden farklı olarak denize çok yakındır. Özellikle İstanbul’a yakınlığı cazibesini ayrıca artırmış ve Uludağ’a ciddi bir rakip haline gelir.

KAÇKAR DAĞLARI
Kaçkar Dağları, Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3000 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır. En yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı 3932 m yüksekliktedir. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Milli parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.
İç Batı Karadeniz’deki sıradağ İç Anadolu bölgesini Karadeniz bölgesine bağlayan sıradağlar. Doğuda Osmancık dolaylarında Kızılırmak dirseğinden, batıda Bilecik dolaylarında Sakarya vadisine kadar uzanır. Kuzeyindeki Bolu-Ilgaz Dağlarından Devrez ve Ulusu-Gerede Çayı yatakları ile ayrılır. Güney sınırını ise Sakarya Nehri, Kirmir Çayı ve Kızılırmak tayin eder. Dağların doğu batı istikametinde uzunluğu yaklaşık 400 km civarındadır. En yüksek noktası Aladağ kütlesi üzerindeki Köroğlu Tepesi (2499 m)dir. Diğer yüksek noktalar: Özbek Dağı (2313 m), Yıldırım Dağı (2034 m), Işık Dağı (1998 m) ve Semen Dağı (1882 m)dır. Köroğlu Dağları, çok sık çam ve gürgen ağaçları ile kaplıdır. Bölgede yaşayan halkın büyük bir kesimi geçimini orman ürünlerinden sağlar. Köroğlu Dağları bölgesinin genel iklimi, Karadeniz iklimi diye adlandırdığımız yaz ve kış bol yağış alan iklimdir. Ancak bölgenin güney kesimlerinin iklimi kara iklimine daha yakın olduğu gibi bitki örtüsü bakımından da diğer bölgelerine nazaran fakirdir. Çankırı, Kastamonu, Ankara, Zonguldak demiryolları ve Ankara, İstanbul, Beypazarı, Geyve karayolları bu dağların arasındaki geçitlerden geçer.

KARADAĞ 
Karadağ, Mudanya Dağlarının batı uzantısı olup Karacabey ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. En yüksek tepesi Karatepe 833 metredir. Yaklaşık 108 km²'lik bir alanı kaplayarak Karacabey ilçesini Marmara Denizinden ayırır.
Miletopolis antik şehrinin kalıntıları bulunmaktadır. Bebryk, Mysia, Thrakia, İskitler, Kimmerler ile Bitynia uygarlıklarının yaşadığı bilinmektedir. Karadağ Ovakorusu, bir Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme alanıdır. Sülün ve ayı bulunmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder