17 Mayıs 2011 Salı

Türkiye'deki Dağlar


BOLKAR DAĞLARI
Bolkar Dağları, Konya, Niğde ve İçel (Mersin) illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır.
Konya ilinin Ereğli ilçesi ile Niğde ilinin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde yer alan Medetsiz zirvesi konum itibâriyle Ulukışla'nın 20 km kadar güneydoğu yönünde yer alır. Toros Dağları'nın Bolkar Dağları olarak isimlendirilen dağlık bölgesinin en yüksek doruğudur. Büyük bir sıradağ kütlesi üzerinde kalmasından dolayı çevresinde çok sayıda 2500 metreden yüksek tepeler vardır. Bu sebepten dolayı çok uzak mesâfelerden seçilmesi kimi zaman zordur.
Medetsiz Zirvesi, ismini aldığı güney yamacındaki kayalıkları ile güzel bir manzaraya sâhiptir. İklimsel ve coğrafi özellikleri bakımından Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş ikliminin özelliklerini göstermektedir. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı fazladır. Kışları soğuk ve yağışlıdır. Yüksek kesimlerde ve İç Anadolu'ya bakan Kuzey yamaçlarda yağışlar kışın kar olarak düşer. Yaz mevsiminde ise serin ve kurak bir hava hakimdir. Güney yamaçlar, Akdenizden gelen nemli havanın etkisiyle bol yağış alır. Güney yamaçlarda alçaktan yükseğe kızılçam, karaçam, sedir ve toros göknarı bulunur. Kuzey yamaçlar ise İç Anadolu karasal ikliminin etkisiyle bozkırla kaplı olmakla birlikte yer yer ardıç, alıç ve karaçam toluluklarına da rastlanmaktadır. Dağlar üzerinde birçok yayla yer alır.
Bolkar Dağları'nda yaz tırmanışları için en uygun zaman mayıs, haziran, temmuz aylarıdır. Medetsiz Zirvesi'ne ulaşmak için pek çok yol vardır. Mâden Köyü üzerinden tâkip edilen yolda Meydan Yaylası ve Koyunasagi geçidinden gidilerek dağın kuzey yamacı ile direk olarak zirveye ulaşılır. Bu yol, düşük seviyeli bir eğime sâhip olmasından dolayı herhangi bir teknik zorluğa sâhip değildir. Zirvenin güney yönü ise oldukça dik ve keskin bir şekilde alçalır. Çamlıyayla ilçesi ile İçel ve Tarsus tarafından ulaşım daha kolaydır. İlçeden tepenin arka tarafında kalan Olukkayagi Köyü'ne geçilir. Bu yol zirvenin güney yönüne tekâmül eder ve Elmalipinar mevkiine kadar araçla gidilebilecek kadar bir yol mevcuttur. Daha sonra bati yönünde kayalığın yanından geçilerek arka taraftan zirveye ulaşılır. Inköyü ise Olukkayagi'na gelmeden 5 km geride kalır ve Çamalan'dan ulaşmak daha kolaydır. Fakat Mâden Köyü dışındaki yollar kuzey yamaçlardaki yollara göre daha karışık olduğundan zirveye gidilen yol daha uzun sürer.
Medetsiz Zirvesi her mevsim şiddetli rüzgâra mâruzdur. Zirveden Hasan Dağı ve Aladağlar çok net bir şekilde görülebilir. Delimahmutlu yolu ise Olukkayagi Köyü ve diğer yollara göre çok fazla uzaktır. Ancak bu yol ise diğerlerine göre daha güzel ve eğlencelidir. Zirveye ulaşırken yaz mevsimlerinde su bulmak sıkıntı yaratsa da kış mevsimlerinde oldukça yoğun bir kar miktarına sahiptir. Fakat bu kar güney bölgesinden gelen oldukça yüksek sıcaklık değerlerine sâhip hava akımlarından dolayı yaz mevsiminin hemen basında erir ve sâdece kalker kayalık yapıların kıvrımlarındaki çukurluk kesimlerde bulunur. Zirve tırmanışı kuzey yollarından kolay olsa da güney kısımlarından son derece zor ve tehlikelidir. Zirvenin güneyinden görülen kısmi daha heybetli ve güzeldir. Kuzey yolu için kamp yeri dağın son düzlüğü veya Koyunasagi geçidi idealdir

BOZDAĞLAR
Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.
İzmir ilinde Buca sırtlarından başlayarak, Kemalpaşa-Bayındır ilçeleri arasında devam eder, daha sonra Turgutlu, Salihli, Alaşehir ile Ödemiş, Kiraz ve Ödemiş, Kiraz ile Nazilli arasında yer alır.
Birçok önemli zirveye ev sahipliği yapar; Kemalpaşa-Nif Dağı, Armutlu-Mahmut Dağı, Salihli, Bozdağ, Bozdağlar üzerinde yer alır. Bozdağ, 2159 metre ile Ege Bölgesi'nin en yüksek 2. tepesidir.
1.150 metrede, dağın zirvesine en yakın yerleşim olan Bozdağ Beldesi'ne, İzmir'den iki ayrı yol izlenerek ulaşılabilir. Birinci yol, beldenin idari yönden bağlı olduğu Ödemiş İlçesi üzerindendir. Güneyde olduğu için kış aylarında açık olma olasılığı yüksek olan bu yol, tarihi bir yerleşim olan Birgi ile bir set gölü olan Gölcük üzerinden Bozdağ'a ulaşır. Kış koşullarının ağır geçtiği yıllarda buzlanma nedeniyle kapanan Kuzeydeki yol ise Salihli üzerinden Bozdağ'a ulaşır.
Ülkemizin ve Ege Bölgesi'nin dağcılık ve yürüyüş faaliyetlerinde önemli bir merkez olan Bozdağlar, antik çağın iki önemli merkezi Sardes ile Efes arasında yer aldığından; çevresinde Hypaipa (Dadbey, Günlüce), Keltepe, Dioshieron (Pyrgion,Birgi), Yılanlıkale gibi önemli tarihi yerleşimleri ve askeri merkezleri barındırmaktadır.
Köpük helvası ile meşhur olan Bozdağ Beldesi'nde 2006 kış sezonunda açılan 3 kayak pistine sahip modern bir kayak tesisi ile gerek belde merkezinde gerekse Gölcük Gölü çevresindeki diğer oteller, bölgenin konaklama ihtiyacını karşılamaktadır.
Bozdağ zirvesi ve Keltepe gibi yükseltilerin çevresindeki çam, kestane, meşe ormanları içindeki Mermeroluk ve Gölcük piknik alanları ile yürüyüş, tırmanış parkurları doğaseverlerin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
BEY DAĞLARI
Bey Dağları Antalya ilinin sınırları içinde Toros Dağlarının batı uzantılarından biridir. Yükseklikleri 600-3086 m aralarında değişen bu Dağ grubu Antalya Körfezinin, kuzeyden güneye doğru körfeze paralel olarak uzanır, ve tam anlamıyla düzgün bir sıradağdır.

BEŞİKDAĞI
Beşikdağı, Beşikdüzü ilçesinin bir dağıdır.
Beşikdağının eşsiz bir manzarası vardır. Fiziki yapısı diğer dağlardan farklıdır. Beşikdüzü şehir merkezinden yürüyerek 60 dakikada zirveye ulaşılmaktadır. Araba ile 5-10 dakikalık bir mesafededir. Zirveye çıkıldığında her tarafında ayrı bir manzara vardır. Beşikdüzü, vakfıkebir, Şalpazarı ve İskenderliye bağlı 46 köyü aynı anda seyretme imkânı vardır.
2006 yılında Beşikdüzü Belediyesi tarafından turizme kazandırılmak amacıyla yolu yapılmış ve zirvesinde yapılaşma çalışmaları devam etmektedir. İkinci katı dönebilen bir restoranın yapılması planlanmaktadır. Ayrıca, çevresinde çay bahceleri yapımı inşaatı devam etmektedir.
Gelecekte Karadeniz bölgesinin önemli turizm merkezi olmaya adaydır.
İlk kez 2005 yılının Mayıs Ayının İkinci pazarında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından Beşikdağına bir yürüyüş düzenlenmiştir. Daha sonra 2006 yılının aynı pazarında ikinci yürüyüş düzenlenmiş ve dağın zirvesinde çeşitli etkinlikler yapılmıştır. 2007 yılının aynı Pazarında üçüncü yürüyüş ve etkinlikler yapılmıştır. Yürüyüşe çok sayıda öğrenci ve halktan katılım olmuştur. Gezi ile ilgili ayrıntılı bilgi için www.bmyo.edu.tr adresi ziyaret edilebilir.
İlk kez bu yürüyüşte, Beşikdağı'nın tepesinde "Elik Keçisi Efsanesi" yazılı halde çerçeve yaptırılarak, Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr.Kenan ÇELİK tarafından, İlçe belediye başkanı Mehmet Kalay'a makam odasına asılmak üzere verilmiştir. Her yıl Mayıs Ayının İkinci Pazarının Beşikdağı Şenlikleri olarak ilan edilmesi için girişimler sürmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder