16 Mayıs 2011 Pazartesi

Kuzey Anadolu Dağları

 KÜRE DAĞLARI

Küre Dağları (eski adı: İsfendiyar Dağları) Karademniz bölgesi'nde dağ sırası.
Batı Karadeniz Bölümü'nde kıyıdan içeri doğru paralel 3 dağ sırası oluşturan dağlardan kıyıya en yakın sıra olan Küre dağlarının geniş sırtları üstünde yükselti, Ayancık'ın gerisinde 1.500 m'yi aşar. En yüksek doruğu Yaralıgöz Dağı'nda ise 2.019 m'yi bulur. Yamaçları ormanlarla kaplıdır. Kastomonu'yu İnebolu'ya bağlayan karayolu tarafından Çataltepe geçidiyle aşılır.

CANİK DAĞLARI



Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan sıra dağlar.
Canik dağlarının ortalama yüksekliği 1500 metredir. Canik dağları; Samsun'un güneybatısından, Kızılırmak vadisinden başlayıp Ordu'nun doğusundan akan Melet ırmağına kadar 180 km boyunca uzanır. Güney sınırı yaklaşık 60 km olup Kelkit ırmağında biter.Canik dağlarının kara ulaşımını aksatmaması yanında etekleri tarıma oldukça uygundur. Dağların ormanlarla kaplı olması sonucu, bölgede birçok orman köyü bulunmaktadır.
Yeşilırmak'ın ve Melet çayının enlemesine yardıkları dağların en yüksek dorukları Böğürtlen Dağı(1546 m) ve Aydoğan Tepe'dir (1971 m).

MESCİT DAĞLARI



 Erzurum ili sınırları içinde yer alan ve Türkiye'nin 3000 metrenin üstündeki dağlarındandır. 3239 metrelik zirvesi ile Çoruh nehrinin çıktığı dağ olan Mescit dağı, Erzurum şehir merkezinin kuzeyinde yer alır.


ILGAZ DAĞLARI
 Ilgaz dağları. Batı Karadeniz bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesi. Kastamonu- Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.
Dağın özellikle kuzey kesimleri Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerine maruz kaldığından dolayı, güney yamaçlarına göre nemli ve yağışlı bir iklime sahiptir. Bu iklimsel farklılıklar bitki örtüsünün kısa mesafelerde bile büyük değişimler göstermesine sebep olmuştur. Kuzey yamaçlardaki alçak yerlerde meşe ve kayın gibi geniş yapraklı türler görülürken;yükseklere çıkıldıkça göknar ve sarıçam baskın olur. Güney yamaçlarda karaçam baskın ağaç türüdür. Orman üst sınırı 2000-2200 metredir. Orman üst sınırının üzerindeki alpin kuşakta otsu bitkiler yaygındır. Milli park flora ve fauna özellikleri bakımından önemlidir.


KÖROĞLU DAĞLARI




İç Batı Karadeniz’deki sıradağ İç Anadolu bölgesini Karadeniz bölgesine bağlayan sıradağlar. Doğuda Osmancık dolaylarında Kızılırmak dirseğinden, batıda Bİlecik dolaylarında Sakarya vadisine kadar uzanır. Kuzeyindeki Bolu-Ilgaz Dağlarından Devrez ve Ulusu-Gerede Çayı yatakları ile ayrılır. Güney sınırını ise Sakarya nehri, Kirmir Çayı ve Kızılırmak tayin eder. Dağların doğu batı istikametinde uzunluğu yaklaşık 400 km civarındadır. En yüksek noktası Aladağ kütlesi üzerindeki Köroğlu Tepesi (2499 m)dir. Diğer yüksek noktalar: Özbek Dağı (2313 m), Yıldırım Dağı (2034 m), Işık Dağı (1998 m) ve Semen Dağı (1882 m)dır. Köroğlu Dağları, çok sık çam ve gürgen ağaçları ile kaplıdır. Bölgede yaşayan halkın büyük bir kesimi geçimini orman ürünlerinden sağlar. Köroğlu Dağları bölgesinin genel iklimi, Karadeniz iklimi diye adlandırdığımız yaz ve kış bol yağış alan iklimdir. Ancak bölgenin güney kesimlerinin iklimi kara iklimine daha yakın olduğu gibi bitki örtüsü bakımından da diğer bölgelerine nazaran fakirdir. Çankırı, Kastamonu, Ankara, Zonguldak demiryolları ve Ankara, İstanbul, Beypazarı, Geyve karayolları bu dağların arasındaki geçitlerden geçer.

ILGAR DAĞLARI

2540 rakımlı Ulgar Geçidi Posof ve Damal ilçeleri arasında yer almaktadır. Kış mevsiminde zaman zaman kar ve tipi nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanmaktadır. Geçitin bulunduğu noktada karayollarına ait bir istasyonun olması ve kar temizleme araçlarının bulunması aksaklıkların kısa sürede giderilmesini sağlayarak ulaşım sorununu çözmektedir. Ayrıca geçidin bulunduğu noktada Soğuk Pınar isimli soğuk su kaynağı vardır. Yoldan geçen hemen hemen herkes su kaynağının bulunduğu noktada suyu içmek için duraklamaktadır. Geçidin yakınında Botaş'a ait pompa istasyonu, Asmakonak yaylaları ve Söğütlükaya Jandarma Karakolu yer almaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder