17 Mayıs 2011 Salı

Türkiye'deki Dağlar

EMİR DAĞLARI
Emir dağları, Afyonkarahisar İl sınırlarının doğu-kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesi ile Eber Gölü arasında konumlanır. Emir Dağları’nın yükseltisi genelde kuzeyden güneye gittikçe artar. Kuzeyde Hodulbaba Tepesi 1547 metre, Emirdede Tepesi 2064 metredir ve daha güneyde Başyurt Tepesi 2281 metre yükseltisi ile dağın en yüksek zirvesini oluşturur.


ERCİYES DAĞI



Erciyes Dağı
Erciyes Dagi.jpg
Erciyes'in kuzey yamacından görünüşü;incesu
KonumKayseri
KoordinatlarEnlem:38° 52′ 0″ Kuzey Boylam: 35° 58′ 0″ Doğu
Yükseklik3.917
TürKüme Volkan
Jeolojik yaş30 milyon yıl
En kolay rotaKayseri İli'nin güneybatısı,Kayseri-Erkilet Havaalanı

Erciyes Dağı, İç Anadolunun en yüksek dağı. Sönmüş bir stratovolkan olan Erciyes, Kayseri il merkezinin 25 km güneybatısındaki ovaların yanından birdenbire yükselen bir dağ kütlesidir. Zirvesi uzaktan bir kubbeye benzer. İki zirvesi vardır. Eski tarihlerede kubbeye benzeyen bu dağa kutsal Cytrosps dağı da denilirdi. Büyük Erciyes (Kuzu Yatağı) zirvesi 3917 metredir. Küçük Erciyes zirvesi 3703 metredir. Erciyes kütlesinin çapı 72 km ve 3800 km²'lik bir alanı kaplar. Erciyes Dağı üzerinde 2150 m yükseklikte Erciyes Kayak Merkezi bulunmaktadır.
Erciyes için "Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ" yakıştırması yapılır.Dört mevsim karla kaplı zirvesinin (küresel ısınmadan dolayı) yanlızca kuzey yamacında bir buzulu kalmıştır.



GİRESUN DAĞLARI
Giresun Dağları, Kuzey Anadolu Dağları'nın Kıyı dağları kesiminde Gümüşhane ve Canik Dağları arasında uzanan kısmı.
Karadeniz kıyısına doğru Gelevera, Yağlıdere, Aksu gibi akarsularla yarılan bir yamaçla yavaş yavaş iner. Güneyde Kelkit Vadisi'ne bakan yamaçları daha diktir. Doğuda Alucra Dağları'nda 3.400 m'ye kadar yükselir. En yüksek tepesi 3391 m yükseklik ile Gümüşhane ile Giresun'un Alucra ilçesi arasında kalan Karadağ'dır. Batıda en yüksek tepesi Karagöl Yaylası'na hakim 3.095 rakımlı tepedir.

HASAN DAĞI
Hasandağı deniz seviyesinden 3268 m yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yeralmaktadır.
Hasan Dağı
Vulkan Hasan Bagi.jpg
KonumAksaray
SıradağToros Dağları
Yükseklik3.268
TürStratovolkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder